WALDENSTRÖM

WALDENSTRÖM.BE

NIEUWE BEHANDELMETHODE VOOR WALDENSTRÖM

microscoop

Belangrijk nieuws voor patiënten met ziekte van Waldenström: Op 22 november 2021 werd in de hele EU een geldige vergunning verleend voor het in de handel brengen van Brukinsa (Zanubrutinib). Het is geweldig nieuws dat er weer een behandeloptie voor waldenström bijgekomen is: Brukinsa (zanubrutinib). Brukinsa is een geneesmiddel voor de behandeling van volwassenen met enige vorm van bloedkanker die een bepaald type witte bloedcellen, B-lymfocyten of B-cellen, aantasten.

Brukinsa wordt als monotherapie gebruikt bij patiënten die niet eerder zijn behandeld en die geen chemoimmunotherapie (een kankerbehandeling) kunnen ondergaan of bij patiënten die ten minste één eerdere behandeling hebben gekregen.

Zanubrutinib – nieuwe BTK inhibitor

Brukinsa (Zanubrutinib) is verkrijgbaar in de vorm van capsules die via de mond moeten worden ingenomen.

De werkzame stof in Brukinsa, zanubrutinib, blokkeert de werking van een enzym met de naam tyrosinekinase van Bruton (BTK). BTK is belangrijk voor de groei van B-cellen, waaronder de afwijkende B-cellen bij patiënten met de ziekte van Waldenström. Door de werking van BTK te blokkeren, zal het geneesmiddel de progressie van de ziekte naar verwachting vertragen.

Welke voordelen bleek Brukinsa tijdens de studies te hebben?

In een hoofdstudie onder 201 patiënten met de ziekte van Waldenström die niet eerder met een BTKremmer waren behandeld, werden de effecten van Brukinsa vergeleken met die van ibrutinib, een andere BTK-remmer die in de Europese Unie (EU) is toegelaten. Brukinsa bleek effecten te hebben die vergelijkbaar waren met die van ibrutinib. Na gemiddeld 20 maanden behandeling had ongeveer 28 % van de patiënten (29 van de 102) die Brukinsa kregen bijna geen tekenen van kanker (zeer goede partiële respons), tegenover 19 % van de patiënten (19 van de 99) die ibrutinib kregen. Er werden gunstige effecten waargenomen bij nog niet eerder behandelde patiënten en bij patiënten bij wie de kanker was teruggekomen of niet op eerdere behandeling had gereageerd.

Welke risico’s houdt het gebruik van Brukinsa in?
De meest voorkomende bijwerkingen van Brukinsa (die bij meer dan 1 op de 10 personen kunnen optreden) zijn neutropenie (laag aantal neutrofielen, een type witte bloedcellen), infectie van de bovenste luchtwegen (neus- en keelinfectie), hemorragie (bloedingen), bloeduitstortingen, huiduitslag en pijn in spieren en botten.

De meest voorkomende ernstige bijwerkingen van Brukinsa (die bij minder dan 1 op de 10 personen kunnen optreden) zijn neutropenie, pneumonie (longontsteking), hypertensie (hoge bloeddruk) en trombocytopenie (lage concentratie bloedplaatjes).

Bron: European Medicines Agency

PROF.DR. ANGUILLE & JULIE DE HERDT LIEPEN ‘OER’- MARATHON

FacebookTweetLinkedInE-mailPrint wat een helden Op 12 november hebben prof. dr. Sebastien Anguille, diensthoofd van de…

HET TEAM MOVE-FOR-CAR-T VERKOOPT ZELF ONTWORPEN WENSKAARTEN

FacebookTweetLinkedInE-mailPrint In december ’23 en januari ’24 verkopen we Kers- en Nieuwjaarskaarten en een 10-tal…

WE BAKKEN KOEKJES VOOR MOVE-FOR-CAR-T

FacebookTweetLinkedInE-mailPrint Lekkere speculaaskoekjes Op initiatief van de UZA Foundation bakken we mee speculaaskoekjes. Op 8…

HERBEKIJK WEBINAR IMMUNOTHERAPIE

FacebookTweetLinkedInE-mailPrint Op 28 januari organiseerde LVV een webinar rond Immunotherapie. Sprekers: Prof. Sébastien Anguille (UZA)…