wat een helden
Op 12 november hebben prof. dr. Sebastien Anguille, diensthoofd van de dienst hematologie en CAR-T verpleegkundige Julie De Herdt van het UZA de marathon in Athene uitgelopen ten voordele van CAR-T celtherapie!
De marathon van Athene is een legendarische en iconische race die teruggaat tot de oude Griekse geschiedenis en wordt beschouwd als de ‘oermarathon’. Een zeer pittige en uitdagende marathon.
Samen hebben ze om en bij de 70.000 stappen gezet en hebben ze de Car-t pot gespijsd met iets meer dan 25.000 euro. Elke stap die zij hebben gezet en die wij nog gaan zetten zijn belangrijke hefbomen voor het Car-t onderzoek.
De eerste Car-t successen geboekt
Ondertussen zijn er al een tiental patiënten geïncludeerd in de lopende Car-t studie in het UZA. Eén van deze patiënten was Guido.
In de zomer van 2022 gingen de laatste levensmaanden van Guido (69) in. De kanker had definitief gewonnen. Hij installeerde zijn vrouw in een nieuwbouwappartement, gooide zijn oude spullen weg en lijstte zijn begrafenisliedjes op, maar dood ging hij niet. “Ik werd geselecteerd voor een klinische studie in het UZA, met ongelooflijk resultaat. We zijn nu één jaar later. Op de scan van afgelopen week was nog steeds geen kankercel te zien.”
WAT IS CAR-t?
CAR-T-celtherapie is een nieuwe vorm van kankerbehandeling die gebruik maakt van het afweersysteem van de patiënt.
De behandeling bestaat uit een éénmalig infuus en werkt zeer precies op de kankercellen waardoor er – in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld chemotherapie – duidelijk minder beschadiging is van de gezonde cellen.
Een CAR-T behandeling houdt in dat men de soldaten van ons immuunsysteem, de T-cellen, in het laboratorium bewapent met een uiterst krachtige bazooka, een CAR. Terug toegediend aan de patiënt, zijn deze CAR-T cellen in staat om de kankercellen te herkennen en zeer gericht te vernietigen.
Uniek aan deze studie is dat het UZA het eerste ziekenhuis is dat deze CAR-T therapie zelf produceert. Lokale productie van CAR-T is cruciaal bij deze nieuwe therapie. De tijd tussen diagnose en toediening van het infuus wordt op deze manier drastisch ingekort: tot maximum één a twee weken in tegenstelling van 8 weken. Op deze manier kunnen kritisch zieke patiënten met een progressief ziekteverloop veel sneller behandeld worden. Tot slot daalt de kostprijs van deze nieuwe generatie kankertherapieën door het wegvallen van transport naar en verwerking door buitenlandse centra.