WALDENSTRÖM

WALDENSTRÖM.BE

celtherapie

WAT IS DE ZIEKTE VAN WALDENSTRÖM?

De ziekte van Waldenström is een kwaadaardige aandoening van het beenmerg en de lymfeklieren. De ziekte van Waldenström komt voor bij 3 à 4 op 1 miljoen mensen per jaar. De ziekte is dus vrij zeldzaam. Bij patiënten met de ziekte van Waldenström begint een bepaalde soort witte bloedcellen (de B-lymfocyten) te woekeren. Deze kankercellen produceren een grote hoeveelheid macroglobuline , een eiwit dat in de bloedbaan terechtkomt. Daarom spreekt men soms van Waldenströms macroglobulinemie (WM). Dit eiwit speelt een rol in ons afweersysteem. 

WAT ZIJN MOGELIJKE KLACHTEN?

Door de woekerende bloedcellen is er een onvoldoende aanmaak van gezonde bloedcellen. Veel patiënten met de ziekte klagen over vermoeidheid. De aanmaak van normale antistoffen is verstoord waardoor een verhoogd risico op infecties ontstaat. Ontstane infecties genezen ook veel langzamer. Bloedingen en bloeduitstortingen ontstaan vaak door het lage aantal bloedplaatjes. (Bron: Wikipedia)

 

Het type antistof dat bij waldenström wordt aangemaakt doet de stroperigheid van het bloed toenemen. Deze stroperigheid veroorzaakt stoornissen in de doorbloeding, waardoor patiënten klachten krijgen van de ogen, het hoofd, de huid, oren (tinnitus), vingers en tenen. De milt is vergroot en de lymfeklieren kunnen opgezet zijn.

De invloed van het M-proteïne op de zenuwbanen leidt tot beschadiging, met name polyneuropathie. Voornaamste klachten zijn krachtsverlies en tintelingen in handen en voeten. Bron:Wikipedia

De ziekte kenmerkt zich door langzame achteruitgang.

In de eerste periode is behandeling gedurende langere tijd, soms jaren, niet nodig. Is behandeling wel nodig, dan zijn er goede mogelijkheden om de ziekte met medicijnen (tijdelijk) te onderdrukken. Genezing is echter niet mogelijk.

Medewerker in labo

zanubrutinib ... een nieuwe behandelmethode

Bron: European Medicines Agency

Op 22 november 2021 werd in de hele EU een geldige vergunning verleend voor het in de handel brengen van Brukinsa (Zanubrutinib). Het is geweldig nieuws dat er weer een behandeloptie voor waldenström bijgekomen is: Brukinsa (zanubrutinib). Brukinsa is een geneesmiddel voor de behandeling van volwassenen enige vorm van bloedkanker die een bepaald type witte bloedcellen, B-lymfocyten of B-cellen, aantasten

Brukinsa wordt als monotherapie gebruikt bij patiënten die niet eerder zijn behandeld en die geen chemoimmunotherapie (een kankerbehandeling) kunnen ondergaan of bij patiënten die ten minste één eerdere behandeling hebben gekregen.

Brukinsa is verkrijgbaar in de vorm van capsules die via de mond moeten worden ingenomen.

De werkzame stof in Brukinsa, zanubrutinib, blokkeert de werking van een enzym met de naam tyrosinekinase van Bruton (BTK). BTK is belangrijk voor de groei van B-cellen, waaronder de afwijkende B-cellen bij patiënten met de ziekte van Waldenström.  Door de werking van BTK te blokkeren, zal het geneesmiddel de progressie van de ziekte naar verwachting vertragen.

Welke voordelen bleek Brukinsa tijdens de studies te hebben?

In een hoofdstudie onder 201 patiënten met de ziekte van Waldenström die niet eerder met een BTKremmer waren behandeld, werden de effecten van Brukinsa vergeleken met die van ibrutinib, een
andere BTK-remmer die in de Europese Unie (EU) is toegelaten. Brukinsa bleek effecten te hebben die vergelijkbaar waren met die van ibrutinib. Na gemiddeld 20 maanden behandeling had ongeveer 28 %
van de patiënten (29 van de 102) die Brukinsa kregen bijna geen tekenen van kanker (zeer goede partiële respons), tegenover 19 % van de patiënten (19 van de 99) die ibrutinib kregen. Er werden
gunstige effecten waargenomen bij nog niet eerder behandelde patiënten en bij patiënten bij wie de kanker was teruggekomen of niet op eerdere behandeling had gereageerd.

Welke risico’s houdt het gebruik van Brukinsa in?
De meest voorkomende bijwerkingen van Brukinsa (die bij meer dan 1 op de 10 personen kunnen optreden) zijn neutropenie (laag aantal neutrofielen, een type witte bloedcellen), infectie van de bovenste luchtwegen (neus- en keelinfectie), hemorragie (bloedingen), bloeduitstortingen, huiduitslag en pijn in spieren en botten.

De meest voorkomende ernstige bijwerkingen van Brukinsa (die bij minder dan 1 op de 10 personen kunnen optreden) zijn neutropenie, pneumonie (longontsteking), hypertensie (hoge bloeddruk) en trombocytopenie (lage concentratie bloedplaatjes).

WE KEKEN & LUISTERDEN

4/5
Webinar Ziekte van Waldenström door Hematon Nederland

op 16 december 2022 organiseerde Hematon Nederland (Nederlandse patiëntenorganisatie voor mensen met bloedkanker of lymfeklierkanker,) een heel interessant webinar met als hoofdthema "De ziekte van Waldenström). Het webinar werd gegeven door Marie José Kersten, hoogleraar hematologie aan het Amsterdam UMC. We keken en luisterden voor u en maakten een samenvatting

celtherapie
4/5
Webinar Nieuwe ontwikkelingen rond CAR-T-celtherapie door Hematon NL

Op vrijdag 20 mei 2022 vond het Hematon-webinar plaats over nieuwe ontwikkelingen rondom CAR-T-celterapie. Marie José Kersten, hoogleraar hematologie van het Amsterdam UMC, Tom van Meerten, hematoloog van het UMC Groningen en Marjolein van der Poel, hematoloog van het Maastricht UMC+ praatten je in dit webinar bij over de laatste ontwikkelingen rond CAR-T-celtherapie.

NIEUWS OVER DE ZIEKTE VAN WALDENSTRÖM